Sådan planlægger du den perfekte familieferie - ting du skal være obs på inden I rejser

Den perfekte ferie, er den der tilgodeser alles behov og interesser. Det kan godt synes som et umuligt projekt, når det handler om en familie ferie. Nogen vil helst bare slappe af, andre vil opleve alt hvad der findes på destinationen, endnu andre vil lidt begge dele.

Først og fremmest er der ofte en stor forventning om, at familien skal være rigtig meget sammen. Læs med herunder og få indsigt i de ting du med fordel kan være obs på, inden I påbegynder ferien.

Det er ikke nødvendigt at være sammen hele tiden

Når det er en familie, der sammen tager en rejse til Gran Canaria, eller et andet sted i solen, er der ofte en udtalt, eller skjult forventning om at familien skal være rigtig meget sammen.

Måske er det i virkeligheden ikke det alle medlemmer af familien ønsker, eller har behov for.

Naturligvis skal der være tid til familie hygge, men der skal også være tid til alt det andet.

Afstem forventninger før I rejser

At udtale sine forventninger og gøre dem klare, både for en selv, men også for hele familien, er en meget vigtig forudsætning for en vellykket ferie.

Ofte viser forventninger sig at være meget forskellige, når der bliver sat ord på. Forventninger er tit noget vi slet ikke tænker over, men samtidig har vi en forventning om at det er fælles forventninger.

Sådan er det bare meget sjældent.

En træt forældre, der har arbejdet ekstra hårdt op til ferien, kan have en forventning om at ligge i en liggestol ved poolen, i meget lang tid og bare slappe af. En teenager kan have forventninger om jævnaldrende og måske lidt fest i gaden. Den yngste forestiller sig måske en hel, lang uge på mors eller fars skød. Så, forskellige kan forventningerne til en perfekt familie ferie sagtens være. Det er derfor meget vigtigt at få snakket forventningerne grundigt igennem og få dem afstemt, så alle bliver tilgodeset.

Skru ned for forventningerne

I det hele taget har vi ofte alt for høje forventninger til vores ferie. At snakke dem igennem kan give et fornuftigt fingerpeg om hvad der egentligt kan lade sig gøre.

Ved at skrue ned for forventningerne, undgår man langt hen af vejen skuffelser.

En dag til hver

At man giver slip på forventningen om at familien skal være sammen hele tiden, skaber rum og plads for helt andre muligheder.

Når hvert familiemedlem får lov til at formulere sin forventning, bliver det tydeligt, hvor der er sammenfald og hvor der slet ikke er det.

Hvert medlem i familien kan ikke få sine forventninger opfyldt hele ferien igennem. Men måske en enkelt dag kan gøre det.

Hvis hvert medlem af familien får sin egen dag, som de øvrige kan deltage i, eller lade være, så ender det faktisk med at alles forventninger bliver opfyldt.

En dag for alle

Den omvendte model er den hvor man giver helt slip. I stedet for en dag til hver, er der alle dage frit slag på alle hylder. Bortset fra en eller to dage, hvor I, i fællesskab, har planlagt noget for hele familien, som alle skal deltage i.

De øvrige dage bestemmer man selv over, hver i sær. Om man vil bruge dem helt alene, sammen med søster eller far, er helt op til en selv.

Pak med øje for forventningerne

Pakkelisten kan også være en faldgrube. Hvis der bliver pakket både kortspil, tykke bøger, strikketøj og malebøger, så er det helt sikkert at halvdelen ikke bliver brugt og i stedet opleves som en skuffelse.

Vær realistisk når I pakker. En god tyk bog tager mellem otte og tolv timer at læse. Overvej om der reelt set er tid til mere end en enkelt bog. Gør det samme med alt det øvrige, som I påtænker at tage med.

Alt det praktiske skal jo pakkes alligevel. Ingen ferie i sydens sol, kan nærme sig perfektion uden en god solcreme. Det er ikke den slags I skal tænke over. Kun de ting der handler om fornøjelse og fritid.

Planlæg dagene hjemmefra

Når forventningerne er udtalt og klare for alle, er det vigtigt ikke bare at stoppe der. Planlæg dagene på forhånd, uanset om det er modellen med en dag til hver, eller den med frit slag og kun en eller to fælles dage.

Spontaniteten dør ikke af at blive sat i rammer. Tværtimod giver rammerne et fint overblik over, nøjagtigt hvor meget tid hvert enkelt familiemedlem har til egne interesser.

Jo mere der kan planlægges og arrangeres hjemmefra, jo mere tid bliver der rent faktisk, til alt det sjove på selve ferien.

Køb udflugter og bestil bord hjemmefra

Faktisk er det en god ide, at bestille udflugter hjemmefra. På den måde spilder I ikke tiden, på selve ferien, med at finde ture, booke og vente i kø.

Det samme gælder for de gode restauranter. De gode restauranter er der rift om, uanset hvor i verden de befinder sig. Ved at bestille bord hjemmefra, er I sikre på at komme til at spise på restaurant, de dage som i har bestemt hjemmefra.

Menu
Top