Vil du købe en tyngdedyne? Fordele og ulemper ved de tunge dyner

Tyngdedyner har fantastiske egenskaber, der kan afhjælpe søvnproblemer og har en gavnlig effekt på en række lidelser. Modsat medicin har disse dyner ingen bivirkninger. Dette har medført, at mange danskere har fået øjnene op for denne alternative behandling.

Er du blevet nysgerrig på, hvad tyngdedyne helt præcist er for noget, hvordan de fungerer og hvad de kan hjælpe mod, så læs med videre her.

Særligt fyld i tyngdedyner

Tyngdedyner eller kugledyner, som de også kaldes, er designet på en helt særlig måde. Fyldet i disse dyner består af enten masse små glaskugler, perler eller plastik kugler. Det er disse kugler, der medfører en øget vægt på kugledynerne.

Glaskuglerne er syet ind i dynerne i en masse små lommer, så de konstant er jævnt fordelt og ikke klumper sig sammen. Derved opnår man et jævnt fordelt tryk over hele kroppen.

Kuglerne er designet således, at de ikke larmer, når man bevæger sig, hvorfor de ikke virker forstyrrende på søvnen. Kugledyner findes med forskellig vægt. Vægten afhænger blandt andet af din egen kropsvægt.

Kugledyner giver dybdepres-stimulering

Når man får et kram, bliver der frigivet lykke-hormoner i hjernen. Det er samme følelse, disse dyner simulerer. Hele natten ligger man altså med følelsen af at få et kram. Dette skaber ro og tryghed, og så mindsker det frigivelsen af kortisol i hjernen.

Det er blandt andet dette hormon, der giver en følelse af stress og uro i kroppen. Denne stimulering kaldes for dybdepres-stimulering. Det er samme følelse, der får en baby til at falde til ro, når den er tæt ved forælderens krop eller er viklet tæt i et tæppe.

Er babyen ikke stor nok til en tyngdedyne endnu (man skal være tre år) kan man også forsøge at skabe ekstra tryghed med en sengeslange, f.eks. en Born Copenhagen sengeslange, eller en af disse søde sengeslanger fra Filibabba.

Varmeisolerende tyngdedyner

Dynerne har naturligvis også den generelle funktion – at virke varmeisolerende. Der er forskellig typer af fyld og varmeisolering på de forskellige modeller. De kan eksempelvis findes med fiberfyld eller med dun. Dun har en særlig varmeregulerende og varmeisolerende effekt, hvorimod fiberfyld er naturfyld.

Det er en smagssag, hvilken type fyld man foretrækker. Man kan også finde dem i lag, der kan trækkes ud over hinanden, eller i flere længder. Det kan eksempelvis være praktisk at kunne forlænge dynen, i takt med at barnet vokser.

Det såkaldte dybde-pres øger frigivelsen af hormonet melatonin i hjernen. Det er dette hormon, der får kroppen til at gå ned i gear og forberede sig på, at det snart er sovetid. Melatonin gør derfor personen døsig og søvnig, så det er nemt at falde i søvn.

Tyngdedyner mindsker symptomer fra psykiske lidelser

Kugledyner blev først og fremmest designet med henblik på at afhjælpe forskellige psykiske lidelser. Det har dog vist sig, at det ikke kun er personer med psykiske lidelser, der kan have gavn af en tyngdedyne. De har dog en særlig god indvirkning på personer med:

  • ADHD
  • Angst
  • Stress
  • Autisme
  • PTSD
  • Depression

Med disse psykiske lidelser kan man være på mentalt overarbejde i forhold til sanseindtryk og stimuli, hvorfor det kan være svært at falde til ro og undgå tankemylder og søvnproblemer om aftenen, når dagens indtryk skal bearbejdes.

Her hjælper tyngdedynen med at finde den indre ro, så man kan falde i søvn. Det ser desuden ud til, at de tunge dyner også har en lindrende effekt på visse kroniske smertetilstande samt problemer med sovende ben.

Hvis man sover, og et tryk er konstant på det samme sted, vil kroppen hurtigt stoppe med at registrere trykket, hvorefter den beroligende effekt aftager. Da disse dyner er fyldt med en masse bevægelige kugler, vil trykket hele tiden fordele sig og flytte sig en lille smule.

Denne lille ændring er nok til at hjernen registrere det i underbevidstheden, og den beroligende effekt opretholdes.

For hvem er det en ulempe at bruge kugledyne?

Langt de fleste kan få glæde af kugledynerne og deres beroligende effekt. Der findes dog nogle undtagelser, hvor det ikke anbefales at bruge en tung dyne. Dette drejer sig blandt andet om:

  • Børn under 3 år
  • Personer med vejrtrækningsproblemer
  • Personer med nedsat evne til at bruge armene

Med hensyn til de helt små børn, så er udfordringen, at de kan trække dynen op over hovedet, og måske ikke får den sparket ned igen. Dette kan give nogle udfordringer i forhold til vejrtrækningen.

Det er samme dilemma med personer, der har nedsat bevægelighed i armene. Har man vejrtrækningsproblemer, er det generelt ikke optimalt at lægge noget tungt hen over brystkassen. Det tilrådes derfor, at man konsulterer læge, inden man anskaffer sig en tyngdedyne, hvis man er i tvivl om, hvor vidt det er et godt valg.

Resultater ved brug af tyngdedyne

Har man ikke nogle lidelser, vil man stadig kunne opnå gavnlig effekt af en tyngdedyne. Den modvirker uro om natten, så man opnår en dybere og mere sammenhængende søvn. Denne forøgede søvnkvalitet kan resultere i mere energi om dagen, at man føler sig mere oplagt, i bedre humør og generelt har det bedre i sin egen krop. Det er muligt at finde en tyngdedyne med rabat online. Dette vil være en god investering i søvnen og den generelle livskvalitet.

Menu
Top